Written by  Oct 27, 2012 - 19623 Views

Noul cod rutier, Penal

Noul cod rutier 2012 a devenit Vechiul cod rutier 2012, probabil va deveni Noul cod rutier 2013, si tot asa !

Nevoia de schimbare a legii, de finisare si adaptare la realitatile din trafic este evidenta. Doar ca, pe cat de repede vine presa cu stirea ca a fost adoptat Noul cod rutier, pe atat de incet se misca autoritatile in a ne furniza unul… Ar fi vorba, de fapt, doar despre niste propuneri, de un proiect lansat in dezbatere publica din care fiecare intelege ce vrea si apoi incearca sa vanda si ei gogosi, cui le-or cumpara !Nimic la vedere, nimic transparent. Doar speculatii !

Uite asa, mult-asteptatul si trambitatul Noul cod rutier se lasa asteptat si asta nu mi se pare ok. Petardele aruncate din cand in cand in presa, legate de introducerea permisului de conducere pentru mopede, de obligativitatea absolvirii invatamantului minim obligatoriu pentru obtinerea permisului de conducere, de interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, de varsta sau sanatatea soferilor, plus ceva legat de BANI ! – marirea cuantumului amenzilor, ne fac sa credem ca cineva lucreaza pentru linistea si siguranta noastra. Ne-au fost servite de-a lungul anului, cu lingurita sau cu lopata, diverse “preocupari” in directia asta, incat am zis : “Gata ! Iese !”. Dar n-a iesit nimic… De ce ?

Aflu cu o incantare vecina cu prosteala ca avem o STRATEGIE NATIONALA PENTRU SIGURANTA RUTIERA 2011 – 2020.

2011-2020 ! 2011, s-a dus; 2012 – se duce si asta, daca tot e pe asa perioada lunga de ce sa ne grabim s-o implementam ?

Eu cred ca ar trebui implementata dintr-un singur motiv : lucrurile nu merg deloc in directia buna, oricare ar fi ea ! Drumul pe care ne aflam acum da senzatia de incomfort, de nesiguranta, de agresivitate si mitocanie. Drumul asta miroase a nedreptate, miroase a inegalitate, miroase a fals . Miroase a coruptie, de fapt, pute. Si oricum, drumul asta (ne) duce la vale !

Asa ca, stimate autoritati ! Grabiti un pic pasu’… Fortati un pic schimbarea… Dincolo de fetele oficiale de la tv, vreau sa cred ca avem resursa umana capabila sa identifice problemele din legislatia rutiera si sa propuna rapid si eficient solutii. Bun, folositi palaria asta ( cam mare ! ) a strategiei nationale pentru siguranta rutiera dar veniti cu masuri concrete care sa vizeze schimbarea in bine a traficului auto de la noi.

Ar trebui umblat la modul de obtinere a permisului si scoasa cat mai la vedere proba de traseu ; Ar fi de discutat cat si cum se face scoala la categoria A ( plus subcategoriile aferente ) ; Sunt multe de schimbat si aveti puterea sa o faceti ! Dar cel mai important, inaspriti pedepsele in ani, nu neaparat in bani ! Stiti de ce ! Am putea vorbi de o zi la puscarie pentru o depasire neregulamentara sau poate doua zile pentru un pieton agresat pe trecere; perioade mai mari de suspendare a permisului si examen teoretic obligatoriu pentru restituirea lui… Nu stiu, poate ar fi utila o astfel de examinare teoretica periodica pentru toti conducatorii auto – la preschimbarea permisului, ma gandesc…

N-ar strica sa- l faceti penal pe acest nou cod rutier . Pentru ca altfel, 2020 devine un termen nerealist pentru din ce in ce mai multi dintre noi !

Recomandari

Cele mai citite postari

Detalii Contact

  • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
  • Instructor auto: Marian PERTEA
  • Ploiesti, PRAHOVA
  • (+40) 723 - 296 - 829
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…