Written by  Jun 19, 2017 - 17178 Views

Sensul giratoriu, efect de turma

Ii vad in trafic si ma intreb de unde frate, de unde ? De unde ati aparut, de unde ati invatat sa faceti asta, de unde veniti si unde vreti sa ajungeti? Unde vreti sa ajungem, ca, pana la urma, ne tarati si pe noi dupa voi…

De unde si mai ales de ce ?! Vorbesc despre bizoni, berbeci, kamikaze, pelicani, bolovani. Stapanii soselelor. Vorbesc despre aceia dintre noi care, cu buna-stiinta sau nu, incurca traficul. Cu totii gresim si trebuie sa acceptam asta. Este normal, este uman si ar trebui sa invatam din greselile noastre, ar trebui sa invatam din greselile celorlalti! Exista insa o categorie aparte de soferi care gresesc dar care sunt convinsi ca procedeaza corect . Bizonii nu isi schimba comportamentul in trafic, sunt consecventi in prostia lor si au pretentia sa faci si tu ca ei… De unde frate, de unde?!

Imi intra in mana o animatie draguta despre sensul giratoriu. Un filmulet bine realizat de pe un site de legislatie rutiera. Un site care se ocupa de pregatirea viitorilor soferi. Auzisem despre site, unii elevi de ai mei chiar il laudau. Frumos, elegant, cat di cat, descrie intersectia, selectarea benzilor in functie de directia de deplasare, traiectorii, semnal stanga, semnal dreapta, prioritati, ce si cum se face… Uite ba ca asta e bun si pentru soferi cu vechime, pentru cei care fac scoala de soferi e mana cereasca, imi zic… E, baga el un semnal dreapta la iesire pe directia inainte, se poarta, nu e obligatoriu, mai ales in sensurile mari, mai ales de pe banda doi, e bun, e bine… Eram cu mana pe like si share cand incepe nebunia ! Ce au avut in cap nu stiu, ca de aia merg pe strada si vorbesc singur, de mi-l prezinta pe unu, de pe banda unu, ca vireaza la stanga si ca ar avea prioritate fata de un altul care ii vine din stanga si vireaza tot la stanga. Stop si rew… Si ma uit si ma tot uit. E o greseala, zic... Intru, comentez si incepe dileala! Maxim, am zis…

Ba nu e o greseala, raspund administratorii site-ului. E ca ei si asa se face… Asa se face! Nu lege, nu articol, nimic… Asa se face! Il aduc drept martor al dreptatii pe Marian Godina cu o postare asemanatoare. Zice si Godina ca asa se face si asa ramane! Si de aici, potopul… Potop, frate! Avalansa de prostie, tsunami de aberatii… Prostie si confuzie.

In valul de comentarii ce insoteste cele doua postari am identificat trei tabere : inocentii, initiatii si incuiatii, laser frate! Primii vor sa stie, intreaba, cer sfaturi, urmatorii vin cu argumente legale si logice iar ultimii… Nu stiu cum sa fac sa nu jignesc prea tare pe cineva dar ultimii, incuiatii, fie nu au permis de conducere si se dau cu parerea din postura de trolli, fie au permis, conduc foarte rar si ne spun cum se face doar pentru ca asa stiu ei, de unde, frate, de unde?! fie au ceva experienta in trafic dar vin cu propria interpretare, originala si periculoasa, doar ca sa isi justifice stilul haotic si agresiv in care conduc. Toti sunt periculosi! Ideile lor sunt periculoase, felul lor de a conduce este periculos!

Vorbind despre sensul giratoriu, lucrurile sunt extrem de simple. Legea rutiera defineste sensul giratoriu ca fiind intersectie dirijata si spune ca au prioritate cei care circula in intersectie fata de cei ce urmeaza sa intre in intersectie. INTERSECTIE! NU drum circular, NU sens unic in cerc, NU autostrada restransa, NIMIC altceva, INTERSECTIE! Intersectie de drumuri… Iar drumurile alea duc undeva, inainte, la dreapta, la stanga. Si daca te apropii de o intersectie respecti regulile de incadrare si semnalizare in functie de directia dorita, respecti indicatoare si marcaje, respecti ordinea de trecere prin intersectie si te duci, inainte, la dreapta ori la stanga. Si daca drumul de pe care vii are doua sau mai multe benzi , n-o sa virezi la stanga de pe banda unu, nici la dreapta de pe doi. De ce ar face sensul giratoriu exceptie? Iar daca virezi la stanga, semnalizezi stanga, daca virezi la dreapta, semnalizezi dreapta iar daca nu iti schimbi directia, nu semnalizezi! De ce ar face sensul giratoriu exceptie? De unde atata confuzie?

Sensul giratoriu este o intersectie moderna, cu circulatie fluenta, cu reguli simple si precise. Sensul giratoriu este o intersectie de drumuri egale ca prioritate numai ordinea sosirii in intersectie face diferenta intre cine opreste si cine trece : primul venit, primul servit! Nu dam regulile peste cap doar pentru ca: ni se pare ca cel care circula in sens se misca prea incet si hai sa intram si noi peste el! sau, daca el circula pe banda doi intru si eu pe unu si de acolo fac ce vreau, doar sunt in sens! sau, virez cum o fi, de unde o fi, fara sa ma asigur sau sa semnalizez . Nu ar trebui sa facem asta si totusi…

Fara sa-l caut prea mult, raspunsul mi-a venit tot de pe Facebook. In toata isteria asta cu sensul giratoriu posteaza un coleg un filmulet de pe YouTube. O filmare la vreo ora de legislatie, undeva in Romania, la Vaslui probabil, mixat cu un interviu… nu pot sa va spun mai multe. Ma uit si plang, ma uit! Ma uit cu interes si mi spun , El e , Guru sensului giratoriu, alfa si omega conduitei preventive, mama omida a traficului din Romania. Daca in fiecare judet avem cel putin cate o scoala de soferi cu un astfel de professor de legislatie atunci lucrurile imi sunt clare si inteleg intr un final de unde frate, de unde ni se trage…De copilul alalalt, nu's ce sa zic… Urmariti cat puteti din filmulet si nu credeti nimic din ce preda omul ala, e total depasit. Cat despre copil, ce sa zic, la asa profesori de legislatie, asa organe abilitate sa aplice legea reinventata de Guru!

 

Recomandari

Cele mai citite postari

Detalii Contact

  • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
  • Instructor auto: Marian PERTEA
  • Ploiesti, PRAHOVA
  • (+40) 723 - 296 - 829
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…