Written by  Sep 24, 2017 - 25593 Views

Repere de deplasare in sensul giratoriu

Pentru fluidizarea traficului, anumite intersectii au fost modernizate, amenajate si transformate in sensuri giratorii. Sensul giratoriu este o intersectie de drumuri.

Fosta intersectie dintre doua sau mai multe drumuri, in X, in Y, in cruce, in stea, etc, s a transformat in sens giratoriu dar tot intersectie ramane, iar reperele pentru a vira la stanga sau ladreapta sau pentru a merge inainte raman aceleasi.

sens giratoriu 1

                         In practica am identificat trei tipuri de probleme in abordarea intersectiei cu sens giratoriu: de semnalizare, de incadrare si de acordare a prioritatii. Desi nu sunt multi, cei care vin cu interpretari personale asupra regulilor de circulatie in general, si asupra regulilor de deplasare in sensul giratoriu, in special, sunt o prezenta constanta si periculoasa pe drumurile publice! Daca urmaresti atent un sens giratoriu oarecare, de marime medie, care nu pune mari probleme din punct de vedere al configuratiei, al numarului de benzi la intrare, in interior si la iesire, ai sa observi, la intervale regulate , ca vine cate unul de semnalizeaza dreapta la intrarea in sens desi merge pe directia inainte. Apoi , cand si cand , tot pe directia inainte , vine altul care semnalizeaza stanga ... Pe care sa il crezi, pe dracu, pe tacsu sau pe noi ailaltii de nu semnalizam atunci cand mergem inainte ?! Si astia sunt varianta lite, fata de cei care, tot din cand in cand , vireaza la dreapta de pe benzile doi, trei, etc sau la stanga de pe banda unu, cu pretentia sa le dai prioritate. Eventual sa te si asiguri in locul lor!

                           Intalnesc din ce in ce mai des, in trafic, situatii ca cea prezentata in imaginea urmatoare. Cu maxima responsabilitate va atrag atentia ca cel care vine pe traiectoria rosie nu poate avea prioritate din doua motive : este incadrat gresit pentru virajul la stanga si este intrat in intersectie in urma celui de pe traiectoria galbena ! Argumentele vin din OUG 195/2002 si din Regulamentul de aplicare a respectivei ordonante (de urgenta !), si va invit sa le percurgem impreuna.

sens giratoriu 2

Conform OUG 195/2002 , Art.6(...) 16. Intersecţie – orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea !                                                                                                                                                          

Conform OUG 195/2002 ,

Art. 55 Intersectiile sunt:

-cu circulatie nedirijata;

-cu circulatie dirijata. In aceasta categorie sunt incluse si intersectiile in care circulatia se desfasoara in sens giratoriu.

Intersectia cu sens giratoriu are la fiecare intrare montate indicatoarele ’’ Sens Giratoriu ’’ si ’’ Cedeaza Trecerea ’’.                                                                                                                                                           

Conform OUG 195/2002 ,

Art 57 (...)   4) In intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie.

Intersctia cu sens giratoriu nu este intodeauna perfect simetrica! Intrarile si iesirile sensului giratoriu pot avea una, doua sau mai multe benzi de circulatie, in functie de latimea drumurilor care se intersecteaza. In interiorul sensului giratoriu pot fi una sau mai multe benzi de circulatie, in functie de marimea intersectiei , in functie de numarul de iesiri, etc. Benzile de circulatie pot fi delimitate prin marcaje, sau nu, directiile de deplasare pot fi reglementate prin indicatoare si/sau marcaje, sau nu...                                                                                                                                                      

Conform Regulamentului de aplicare a OUG195/2002,

(1) La intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se incadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 m inainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor.

(2) La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor, conducatorii vehiculelor ocupa in mers, cu cel putin 50 m inainte de intersectie, urmatoarele pozitii:                                                                                                        

a) randul de langa bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;                                                

b) randul de langa axa drumului sau de langa marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stanga. (...)                                                                                                                                      

c) oricare dintre randuri, cei care vor sa mearga inainte. (...)  

  sens giratoriu 3                                                                                                                                                                    

Conform OUG 195/2002 ,

Art. 54, Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti latrafic. Semnalizarea schimbarii directiei de mers trebuie sa fie mentinuta pe intreaga durata a manevrei.                                                                                                                                                              

Conform Regulamentului de aplicare a OUG195/2002, Art. 106    

(1) Pe un drum public prevazut cu minimum trei benzi pe sens, cand conducatorii a doua autovehicule circula in aceeasi directie, dar pe benzi diferite si intentioneaza sa se inscrie pe banda libera dintre ei, cel care circula pe banda din dreapta este obligat sa permita celui care vine din stanga sa ocupe acea banda.

(2) Pe drumul public cu mai multe benzi, conducatorii de autovehicule care circula pe o banda care se sfarseste, pentru a continua deplasarea pe banda din stanga trebuie sa permita trecerea   vehiculelor care circula pe acea banda.      

sens giratoriu 4                                                                                                                                                         

                           Indiferent de forma si marimea intersectiei cu sens giratoriu, regulile de circualtie se aplica uniform si unitar, fara exceptii. La apropierea de o intersectie cu sens giratoriu, in interiorul acesteia si la parasirea ei se respecta regulile de selectare a benzii in functie de directia dorita, regulile de semnalizare la schimbarea benzii de mers si/sau la schimbarea directiei de deplasare si regulile privind viteza de deplasare si prioritatea in intersectii.  

Conform OUG 195/2002 , Art. 56 La apropierea de o intersectie conducatorul de vehicul trebuie sa circule cu o viteza care sa ii permita oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participantilor la trafic care au acest drept.                                                                                                                                                            

Art. 57 (...)   2) La intersectiile cu circulatie dirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicatiile si semnalele politistului rutier. Patrunderea unui vehicul intr-o intersectie este interzisa daca prin aceasta se produce blocarea intersectiei.

In concluzie, tratam sensul giratoriu ca pe o intersectie. Respectam regulile de semnalizare, incadrare, deplasare si de prioritate specifice. In practica lucrurile stau ceva mai complex decat in teorie dar baza intelegerii si interpretarii regulior de deplasare in intersectiile cu sens giratoriu ramane OUG 195/2002 si Regulamentul de aplicare a acesteia... De la usoare artificii de semnalizare , incadrare, deplasare si prioritate aplicabile doar in in anumite situatii si cu respectarea anumitor conditii s a ajuns la generalizari periculoase, daunatoare unui trafic fluent si sigur... Important este sa intelegem cum functioneaza regulile de circulatie, sa le aplicam si sa nu copiem comportamente gresite in trafic. Am tot spus o, pana la urma totul se reduce la educatie. Suferim la capitolul asta si tine de noi, de fiecare in parte , sa miscam lucrurile in directia corecta.

Am recunoscut de la bun inceput ca sunt multi cei care inteleg regulile, le aplica si nu au nevoie de toata argumentatia asta ca sa faca lucrurile asa cum trebuie. Pentru asta le multumesc si ma inclin! Pentru ceilalti nu am alt sfat decat sa fie atenti cum isi aleg sursele de invatare si informare...

Grafica Mircea Cristescu                   

                     #respectintrafic

Recomandari

Detalii Contact

  • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
  • Instructor auto: Marian PERTEA
  • Ploiesti, PRAHOVA
  • (+40) 723 - 296 - 829
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…