Written by  Jun 23, 2011 - 6607 Views

Scoala de soferi - Ce e rau si ce e bine

Scoala de soferi trece in plan secund. Primim non-stop informatii despre evenimente din trafic. Le clasam undeva intre “meteo” si “monden”, fac parte din cotidian.

Cutare a fost prins cu nu stiu ce viteza; blocaje cauzate de accidente; morti, raniti, pagube, etc. Cale ferata, trecere de pietoni, rampa, panta, linie continua, pod, autostrada sau fundu’ tarii. Vladica sau opinca se suie-n masina si trebuie sa apara la stiri.

Nu detin cifre, nu stapanesc arta citirii in statistici. O fac altii-n locul meu. Cineva masoara si compara de la un timp la altul tot ce inseamna tragedie pe sosele si ne livreaza tot felul de concluzii inspaimantatoare.(Totusi, dramele nu sunt prinse in tabele). Se nasc campanii de sensibilizare, se dau exemple, se mobilizeaza lumea. Cu ce folos?! Mi se pare ca oricat de tare se striga “Stop Accidentelor !”, viata are tot mai putina prioritate.

De ce?

1. Putem vorbi despre nivelul de trai, despre cultura, despre educatie. Despre educatie in general si despre educatie rutiera in special. Ma tem ca suntem jos de tot la unele capitole si nu vad de ce scoala de soferi ar depasi, ca interes, atitudine si performanta, nivelul liceului, de exemplu.

2. Inversarea prioritatilor. Elevii isi doresc mult prea tare sa obtina permisul de conducere si mult prea putin sa invete cu adevarat sa conduca, nu doar sa manevreze o masina. E adevarat ca nu iesi sofer din scoala de soferi dar nici bomba pe roti nu-i normal sa iesi! Multi se bazeaza pe trecerea timpului, pe acumularea de experienta, pe sfaturile prietenilor si mai putin pe notiunile dobandite in scoala de soferi...


Fapt: cei mai multi soferi care provoaca accidente au sub cinci ani vechime a permisului !

Sfat: faceti scoala de soferi fratilor !

3. Arderea etapelor. “ las’ ca am timp sa invat legea, important e sa fac orele”. Faci orele dar le cam faci degeaba daca abia in preajma examenului tocesti ceva chestionare si culmea, mai si iei sala. Pregatirea practica ramane subtire atunci cand interesul pentru pregatirea teoretica e subtire. Toate au o logica pana la urma si degeaba esti un soi de schumy mic daca habar nu ai cu ce se mananca o intersectie atipica, o intrare sau o iesire de pe autostrada, un sens giratoriu mai complicat. (lucruri cu care nu te intalnesti in timpul orelor de conducere in scoala de soferi ) .

Un pic de ordine in pregatirea viitorilor soferi n-ar strica !

Am incercat sa scot in fata aspecte care ne impiedica sa avem pretentii de soferi buni. Prezentam efectele, cam ignoram cauzele. O dam pe trafic, o dam pe soarta, o dam pe ceilalti. Niciodata noi…  Scopul final in scoala de soferi este obtinerea permisului de conducere  cu orice pret si nu pregatirea cat mai temeinica a cursantilor!

Am insirat cateva din problemele din scoala de soferi de azi, de la noi. N-am scos o vorba despre examenul auto, despre comportamentul soferilor si nu numai, despre comunicare in trafic, etc.

Urmeaza…

Recomandari

Detalii Contact

  • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
  • Instructor auto: Marian PERTEA
  • Ploiesti, PRAHOVA
  • (+40) 723 - 296 - 829
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…