Written by  Apr 24, 2017 - 5599 Views

Obligatiile conducatorilor de vehicule si autovehicule in caz de accident rutier

Accidentul de circulaţie este evenimentul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

 • a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
 • b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori cel puţin un vehicul a fost avariat sau au rezultat alte pagube materiale;
 • c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.

Conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie de pe urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane sau în orice alt accident de circulaţie care, prin urmări, constituie o faptă prevăzută de legea penală este obligat:

 • a) să oprească, să anunţe imediat poliţia, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei;
 • b) să nu schimbe poziţia vehiculelor ori a obiectelor rămase la locul faptei şi care provin din accident decât atât cât se impune pentru evitarea agravării consecinţelor accidentului;
 • c) să transporte răniţii la cea mai apropiată unitate sanitară, în lipsa altor mijloace detransport, după care să revină imediat la locul accidentului. Conducătorul care a transportat răniţii trebuie să se legitimeze şi să comunice numărul de înmatriculare al vehiculului unităţii sanitare;
 • d) să nu consume băuturi alcoolice, substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea evenimentului, până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat şi/sau recoltarea probelor biologice.

Conducătorilor de vehicule implicaţi în accidente de circulaţie li se recoltează în mod obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau consumului de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare şi acestea se trimit pentru examinare medicală la o unitate sanitară autorizată.

Victimelor accidentelor de circulaţie li se recoltează în mod obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau consumului de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.

Dacă în accident a fost angajat un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară,conducătorul acestuia este obligat să anunţe de îndată unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul, urmând ca după terminarea misiunii să se prezinte la sediul acesteia în vederea întocmirii actelor de constatare.

Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă despre producerea unui accident decirculaţie soldat cu moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, precum şi atunci când în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri sau produse periculoase, este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să transporte persoanele accidentate la cea mai apropiată unitate sanitară, numai dacă prin aceasta nu se agravează starea de sănătate a victimelor.

Conducătorii implicaţi în accidente în urma cărora au rezultat numai pagube materiale şi care nu constituie fapte prevăzute de legea penală sunt obligaţi:

 • a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă nu este posibil şi nici nu pot să îşi continue circulaţia, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
 • b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul întermen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor deconstatare.
 • Se exceptează de la obligaţiile prevăzute mai sus  conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii şi conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Recomandari

Detalii Contact

 • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
 • Instructor auto: Marian PERTEA
 • Ploiesti, PRAHOVA
 • (+40) 723 - 296 - 829
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…