Written by  Apr 24, 2017 - 7263 Views

Semnalizare rutiera

Mijloacele de semnalizare rutieră se constituie într-un sistem unitar, se realizează şi se instalează astfel încât să fie observate cu uşurinţă şi de la o distanţă adecvată, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, de cei cărora li se adresează şi trebuie să fie în deplină concordanţă între ele, precum şi într-o stare tehnică de funcţionare corespunzătoare.

Mijloacele de semnalizare rutieră, precum şi alte dispozitive speciale de acest fel se asigură, se instalează şi se întreţin prin grija administratorului drumului public respectiv ori al căii ferate, după caz. Instalarea mijloacelor de semnalizare rutieră şi a dispozitivelor speciale se execută numai cu avizul prealabil al poliţiei rutiere.

Mijloacele de semnalizare şi presemnalizare a intersecţiilor dintre două drumuri de categorii diferite se asigură, se instalează şi se întreţin de către administratorul fiecărui drum, cu respectarea modului de reglementare a circulaţiei stabilit în nodul rutier respectiv.

Mijloacele de semnalizare rutieră pot fi însoţite şi de dispozitive speciale de avertizare.

Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:

 • a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
 • b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor cu regim de circulatie prioritar ;
 • c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;
 • d) semnalele luminoase sau sonore;
 • e) indicatoarele;
 • f) marcajele;
 • g) regulile de circulaţie.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

 • -lipirea de afişe, inscripţii sau înscrisuri pe indicatoarele sau dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutieră, inclusiv pe suporturile acestora.
 • – amplasarea, în zona drumului public, de construcţii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalaţiile ce servesc la semnalizarea rutieră ori realizarea de amenajări sau alte obstacole care sunt de natură să limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, să stânjenească participanţii la trafic sau să le distragă atenţia, punând în pericol siguranţa circulaţiei;

Constitue infracţiune fapta săvârşită cu intenţie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuinţare indicatoarele, semafoarele, amenajările rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă si se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Cu aceeasi pedeapsă se sancţionează instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, de natură să inducă în eroare participanţii la trafic.

Semnalele indicatiile dispozitiile politist

 

SEMNALE, INDICATII, DISPOZITII POLITIST RUTIER

auto circulatie prioritara

 

AUTOVEHICULE REGIM CIRCULATIE PRIORITARA

semnalizare luminoasa sonora

 

SISTEME SEMNALIZARE LUMINOASA, SONORA

indicatoarele

INDICATOARE

Marcajele

MARCAJE

semn temporar

SEMNALIZARE TEMPORARA

Recomandari

Detalii Contact

 • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
 • Instructor auto: Marian PERTEA
 • Ploiesti, PRAHOVA
 • (+40) 723 - 296 - 829
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…