Written by  Apr 24, 2017 - 9435 Views

Prioritatea de trecere

Acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu-şi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să-şi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească.

Prioritate de trecere – dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic cu care se intersectează, în conformitate cu prevederile legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Prioritatea de trecere a vehiculelor, în circulaţia pe drumurile publice, poate fi conferită de semnificaţia mai multor elemente şi anume: indicatoare, marcaje, semnalele luminoase, semnalele poliţiştilor şi altor participanţi la trafic, precum şi prin intermediul regulii priorităţii de dreapta.

Astfel, are prioritate vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat indicatorul cu semnificaţia „Drum cu prioritate” ori „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers” sau care se apropie de o intersecţie unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Intersecţie cu un drum fără prioritate”.

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate pietonilor angajaţi în traversarea drumurilor publice, pe trecerile marcate sau semnalizate cu indicator. Atunci când drumul este prevăzut cu cel puţin două benzi de circulaţie pe sens, conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie să acorde prioritate de trecere doar pietonilor angajaţi în traversare pe sensul lui de mers.

Au prioritate de trecere autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie . Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

La intrarea în intersecţiile unde lumina roşie a semaforului este în funcţiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorităţii de trecere, conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară trebuie să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie, în caz contrar urmând să răspundă, potrivit legii.

Când două autovehicule cu regim de circulaţie prioritară, care se deplasează în misiune având semnalele luminoase şi sonore în funcţiune, se apropie de o intersecţie, venind din direcţii diferite, vehiculul care circulă din partea dreaptă are prioritate.

În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe şine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.

Aici trebuie spus ca indicatorul ‘’Atentie Tramvai!’’ obliga la cedarea prioritatii de catre ceilalti conducatori de vehicule indiferent de tipul intersectiei, dirijata sau nu.

În ceea ce priveşte regula priorităţii de dreapta şi modul de aplicare al acesteia menţionăm că atunci când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie.            ( situaţia de egalitatate ), vehiculul care vine din dreapta are prioritate de trecere.

Când două vehicule se apropie simultan de o intersecţie, venind de pe drumuri publice pe care nu sunt instalate indicatoare de prioritate, vehiculele care vin din partea dreaptă au prioritate de trecere.

Indiferent de tipul intersecţiei, in situaţii de egalitate, vehiculul care virează la stânga pierde prioritatea faţă de vehiculele cu care se intersectează , venind din sens opus.

Vehiculele nu au prioritate de trecere:

 • a) la intersecţia nedirijată atunci când pătrund pe un drum naţional venind de pe un drum judeţean, comunal sau local;
 • b) la intersecţia nedirijată atunci când pătrund pe un drum judeţean venind de pe un drum comunal sau local;
 • c) la intersecţia nedirijată atunci când pătrund pe un drum comunal venind de pe un drum local;
 • d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cei care circulă în interiorul acesteia;
 • e) când circulă în pantă faţă de cei care urcă, dacă pe sensul de mers al celor care urcă se află un obstacol imobil
 • f) când se pun în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare; La ieşirea din zonele rezidenţiale sau pietonale, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersectează.
 • g) când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare;
 • h) cand pietonul traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Pe un drum public prevăzut cu minimum trei benzi pe sens, când două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ele, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă.

Pe drumul public cu mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele care circulă pe o bandă care se sfârşeşte, pentru a continua deplasarea pe banda din stânga trebuie să permită trecerea vehiculelor care circulă pe acea bandă.

Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni ( 4-5 puncte amendă ) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni ( 6-8 puncte amendă) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile nerespectarea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

În aceasta situaţie, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Recomandari

Detalii Contact

 • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
 • Instructor auto: Marian PERTEA
 • Ploiesti, PRAHOVA
 • (+40) 723 - 296 - 829
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…