Written by  Apr 24, 2017 - 9236 Views

Manevre

Manevre ce se desfăşoară pe drumul public

Pe drumurile publice se desfăşoară două tipuri de manevre:

  • – voluntare
  • – obligatorii ( involuntare )

 Despre manevrele involuntare nu se pot spune prea multe deoarece  se produc mai presus de voinţa noastră de şofer. Sunt manevre definite de lege sau impuse de o anumită situaţie din trafic. Oprirea la culoarea roşie a semaforului sau oprirea în cazul unei defecţiuni sunt două exemple de manevre obligatorii. Nu insistăm asupra lor în acest capitol.

Mult mai complexe, şi cu un grad ridicat de implicare şi responsabilitate din partea conducătorilor de vehicule, sunt manevrele voluntare. Sunt acele manevre pe care decidem să le facem într-un moment sau altul, în trafic.

Ca importanţă, depăşirea se află pe primul loc în ierarhia manevrelor ce se pot desfăşura pe drumrile publice. Este manevra care implică cei mai mulţi factori de risc, efectuarea greşită sau în condiţii nelegale putând avea consecinţe din cele mai grave.

De aceea este important de reţinut că pe sectoarele de drum unde este interzisă depăşirea , orice altă manevră este interzisă.

Cu un grad mai mic de risc, oprirea este a doua manevră voluntară imporantă ce se poate desfăşura pe drumurile publice.

Oprirea voluntară este manevra fără de care celelalte manevre n-ar fi posibile: staţionarea este o oprire prelungită, parcarea este staţionarea în locuri special destinate, întoarcerea şi mersul înapoi nu pot fi iniţiate decât oprind !

E de la sine înţeles că interzicerile opririi devin şi interzicerile manevrelor ce se execută cu ajutorul opririi.

Cu aprecierea că examenul teoretic se bazează în mare parte pe buna cunoaştere a regulilor privind manevrele, iar proba practică este în întregime structurată în jurul acestora, vă invităm să parcurgeţi cu mare atenţie acest capitol.

Obligatii Participanti Trafic
DEPASIREA
oprireaok
OPRIREA
stationare parcare
STATIONAREA SI PARCAREA
intoarcereaok
INTOARCEREA
mersinapoi
MERSUL INAPOI

Recomandari

Cele mai citite postari

Detalii Contact

  • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
  • Instructor auto: Marian PERTEA
  • Ploiesti, PRAHOVA
  • (+40) 723 - 296 - 829
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…