Written by  Apr 25, 2017 - 4350 Views

Semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier

Semnalele poliţistului care dirijează circulaţia au următoarele semnificaţii:

 

atentie oprire

Braţul ridicat vertical semnifică “Atenţie, oprire” pentru toţi participanţii la trafic carese apropie, cu excepţia conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri incondiţii de siguranţă. Dacă semnalul este dat într-o intersecţie, aceasta nu impuneoprirea conducătorilor de vehicule care se află deja angajaţi în traversare(semnalul este similar cu lumina de culoare galbenă a semaforului);
 

 atentie oprire orizontal

Braţul sau braţele întinse orizontal semnifică “Oprire” pentru toţi participanţii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcţia sau direcţiile intersectate de braţul sau braţele întinse.

Braţul stâng întins orizontal şi palma mâinii orientată către înainte indică oprire pentru vehiculele şi pietonii care circulă din faţa sa.

Braţul drept întins orizontal
 şi palma mâinii orientată către înainte indică oprire pentru vehiculele şi pietonii care circulă din spatele acestuia.

 atentie oprire drepti

Braţele în prelungirea corpului (poziţia de drepţi), indică “Oprire” atât pentru participanţii la trafic care se apropie de intersecţie indiferent de direcţia din care circulă cât şi pentru cei surprinşi în intersecţie de acest semnal ( semnalul este similar cu lumina de culoare roşie a semaforului).

 atentie oprire brat

Balansarea cu braţul, pe verticală, a unui dispozitiv cu lumină roşie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte semnifică “Oprire” pentru participanţii la trafic, spre care este îndreptat;

 atentie oprire balans

Balansarea pe verticală a braţului semnifică „Reducerea vitezei”;

 atentie oprire rotire

Rotirea vioaie a braţului semnifică „Mărirea vitezei” şi „Grăbirea traversării drumului de către pietoni”.

 

Poliţistul care dirijează circulaţia poate face semn cu braţul ca vehiculul să avanseze, să depăşească, să treacă prin faţa ori prin spatele său, să îl ocolească prin partea sa stângă sau dreaptă, iar pietonii să traverseze drumul ori să se oprească. La efectuarea comenzilor poliţistul poate folosi şi fluierul.

 

Semnalele poliţistului de pe motocicleta poliţiei

 atentie oprire motor

Semnalele poliţistului din maşina de poliţie

 atentie oprire masina

Poliţistul rutier aflat într-un autovehicul al poliţiei poate utiliza şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispoziţie sau o indicaţie participanţilor la trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce. De asemenea, poate executa semnale cu braţul, cu sau fără baston reflectorizant, scos pe partea laterală dreapta a vehiculului. Acest semnal semnifică oprire pentru conducătorii vehiculelor care circulă în spatele autovehiculului poliţiei.

Acelaşi semnal efectuat pe partea stângă a autovehiculului semnifică oprire pentru conducătorii vehiculelor care circulă pe banda din partea stângă în acelaşi sens de mers ori în sens opus celui al autovehiculului poliţiei.

Nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte amendă) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte şi semnalele poliţiştilor de frontieră, ale îndrumătorilor de circulaţie ai Ministerului Apărării Naţionale, agenţilor căilor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor şcolare de circulaţie care acţionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, precum şi ale nevăzătorilor.

Nerespectarea semnalelor enumerate mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte amendă).

Recomandari

Detalii Contact

  • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
  • Instructor auto: Marian PERTEA
  • Ploiesti, PRAHOVA
  • (+40) 723 - 296 - 829
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…