Written by  Apr 25, 2017 - 1761 Views

Sistemele de semnalizare luminoasă sau sonora

Semnalele luminoase sunt lumini albe sau colorate diferit, emise succesiv, continuu sau intermitent, de unul sau mai multe corpuri de iluminat care compun un semafor.

După numărul corpurilor de iluminat, semafoarele sunt:

 • a) cu un corp de iluminat, cu lumina intermitentă de avertizare;
 • b) cu două corpuri de iluminat, pentru pietoni şi biciclişti;
 • c) cu trei corpuri de iluminat, pentru vehicule;
 • d) cu patru sau mai multe corpuri de iluminat, pentru tramvaie.

Semafoarele se montează în axul vertical al stâlpului sau pe consolă, pe portal ori suspendate pe cabluri, succesiunea culorilor lentilelor, de sus în jos, fiind următoarea:

 • a) la semaforul cu trei culori ordinea semnalelor este: roşu, galben, verde;
 • b) la semaforul cu două culori ordinea semnalelor este: roşu, verde;
 • c) la semaforul pentru tramvaie sunt dispuse trei pe orizontala la partea superioara şi unul la partea inferioară, toate cu lumina albă.

Semnalele luminoase pentru dirijarea circulaţiei în intersecţii au următoarele semnificaţii:

 • a) semnalul de culoare verde permite trecerea;
  • Conducătorul vehiculului care intră într-o intersecţie la culoarea verde a semaforului este obligat să respecte şi semnificaţia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia.
 • b) semnalul de culoare galbenă trebuie interpretat in felul următor:
  • – când urmează după cel verde, permite trecerea pe direcţia înainte şi o interzice atunci când conducătorul de vehicul urmează să vireze, la dreapta sau la stânga.
  • – împreună cu cel de culoare roşie, sau când îl urmează pe cel roşu, interzice trecerea.
 • c) semnalul de culoare roşie interzice trecerea;

Semnificaţia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pentru direcţii diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz în care semnificaţia semnalelor luminoase se limitează la banda sau benzile astfel semnalizate.

Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie.

Semnalul de culoare galbenă intermitent permite trecerea, conducătorul de vehicul fiind obligat să circule cu viteză redusă, să respecte semnificaţia semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc.

Nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni ( 2-3 puncte amendă).

Nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, precum şi depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului, constituie contravenţii, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni ( 4-5 puncte amendă) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni ( 6-8 puncte amendă)  şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

În aceasta situaţie, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Recomandari

Detalii Contact

 • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
 • Instructor auto: Marian PERTEA
 • Ploiesti, PRAHOVA
 • (+40) 723 - 296 - 829
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…