Written by  Apr 25, 2017 - 6890 Views

Depasirea

Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.

Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

Nu constituie depăşire, situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.

În această situaţie vorbim despre devansare.

Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit.

Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă.

Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

Intenţia conducătorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a face o depăşire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte de începerea efectuării manevrei.

Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:

 • a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precede nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau stânjeni circulaţia din sens opus;
 • b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
 • c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;
 • d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţiale după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:

 • a) să nu mărească viteza de deplasare;
 • b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

 • a) în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă”;
 • b) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
 • c) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
 • d) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
 • e) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri.
  Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
  Trebuie subliniat ca această excepţie se aplică doar în locurile enumerate la pct. e şi doar dacă pe sectorul de drum respectiv nu este aplicat marcaj longitudinal continuu.
 • f) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
 • g) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
 • h) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
 • i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
 • j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitarea coliziunii;
  Conducătorul autovehiculului care coboară o pantă are obligaţia de a ceda trecerea celui care urcă, dacă pe sensul de mers al acestuia din urmă se află un obstacol imobil.
  In acest caz, manevra celui care urcă nu este considerată depăşire!
 • k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

În locurile unde este interzisă depaşirea, toate celelalte manevre voluntare sunt interzise!

2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.

Conducătorii de autovehicule care se apropie de o coloană oficială o pot depăşi dacă li se semnalizează această manevră de către poliţistul rutier.

Constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni( 4-5 puncte amendă) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile nerespectarea regulilor privind depăşirea si depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.

Constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni ( 6-8 puncte amendă ) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile nerespectarea regulilor privind depăşirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. În acelaşi mod se sancţionează circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire .

In aceasta situatie, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Recomandari

Detalii Contact

 • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
 • Instructor auto: Marian PERTEA
 • Ploiesti, PRAHOVA
 • (+40) 723 - 296 - 829
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…