Written by  Apr 25, 2017 - 7624 Views

Intoarcerea

Întoarcerea este manevra de schimbare a sensului de mers pe acelasi drum. Manevra se poate efectua din una sau mai multe mişcări.

Obligaţiile conducătorilor de vehicule care execută întoarcerea:

 • a) să se asigure că în locul respectiv manevra este posibilă şi permisă;
 • b) să se asigure că pe drumul public nu circulă alte vehicule care să fie stânjenite prin efectuarea manevrei, iar dacă circulă trebuie acordată prioritate de tecere.

Intenţia conducătorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate sau de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga ori care urmează să efectueze întoarcere, depăşire sau oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte începerea efectuării manevrelor.

Semnalul se păstrează pe întreaga durată a desfăşurării manevrei.

Se interzice întoarcerea vehiculului:

 • a) în locurile în care este instalat indicatorul „Întoarcerea interzisă” şi pe marcajul longitudinal continuu..
 • b) în locurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor, cu excepţia intersectiilor. În intersecţiile în care este interzis virajul la stânga, precum şi în cele în care, pentru efectuare, este necesară manevrarea înainte şi înapoi a vehiculului întoarcerea este interzisă.
 • c) în locurile unde soliditatea drumului nu permite;
 • d) pe drumurile cu sens unic;

Constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni ( 2-3 puncte amendă) si cu aplicarea a 2 puncte de penalizare nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers.

Nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni ( 4-5 puncte amendă) si cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulaţia sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni ( 9-20 puncte amendă) si cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Recomandari

Detalii Contact

 • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
 • Instructor auto: Marian PERTEA
 • Ploiesti, PRAHOVA
 • (+40) 723 - 296 - 829
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…