Written by  Apr 25, 2017 - 12509 Views

Mersul inapoi

Mersul înapoi este manevra de deplasare cu spatele a unui vehicul pe contrasens. La mersul înapoi se respectă toate obligaţiile de la pornirea de pe loc, cu asigurarea în mod deosebit din spate.

În locurile în care mersul înapoi este permis dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului..

Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare, de culoare albă. Se recomandă dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre.

Conducătorii de autoturisme, pe timpul executării manevrei de mers înapoi sunt exceptaţi de la obligaţia de a purta centura de siguranţă

Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

  • a) În toate situaţiile in care întoarcerea este interzisă, cu excepţia sensului unic;
  • b) pe o distanţă mai mare de 50 m;
  • c) la ieşirea de pe proprietăţi alăturate drumurilor publice.

Constituie contravenţie, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni ( 2-3 puncte amendă) si cu aplicarea a 2 puncte de penalizare nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers.

Nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni ( 4-5 puncte amendă) si cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulaţia sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni ( 9-20 puncte amendă) si cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Recomandari

Detalii Contact

  • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
  • Instructor auto: Marian PERTEA
  • Ploiesti, PRAHOVA
  • (+40) 723 - 296 - 829
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…